Vier milieuorganisaties – Stichting Natuurbeschermingswacht, Pesticide Action Network Netherlands, Vereniging Meten=Weten en Stichting Mobilisation for the Environment – hebben gezamenlijk een formeel verzoek ingediend bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) om per direct alle toelatingen van pesticiden met de werkzame stof pendimethalin in te trekken. Daarbij roepen zij op tot een noodmaatregel die het gebruik van de stof onmiddellijk verbiedt, zonder opgebruikregeling.
Deze unieke samenwerking tussen meerdere NGO’s markeert een belangrijk moment in de strijd voor een gezondere leefomgeving en betere bescherming van natuur en volksgezondheid. De organisaties constateren dat pendimethalin ernstige risico’s oplevert voor zowel mens, dier als milieu, waaronder verstoring van het hormoonstelsel, aantasting van voortplanting en verontreiniging van natuurgebieden en oppervlaktewater. Deze samenwerking toont aan dat het menens is: we accepteren niet langer dat een stof als pendimethalin – ondanks ernstige signalen – op de markt blijft. De afzet van pendimethalin is de afgelopen tien jaar verdubbeld en dit terwijl deze stof al enige tijd aangewezen is als kandidaat voor vervanging.
Het onkruidbestrijdingsmiddel wordt in vele teelten toegepast.
Argumenten waarom pendimethalin verboden moet worden
Het intrekkingsverzoek is gebaseerd op verschillende negatieve effecten van pendimethalin op mens en natuur. Onder andere:
– Pendimethalin is een hormoonverstorende stof en dient verboden te worden op basis van Annex II van de Verordening 1007/2009, punt 3.6.5 (geen contact met mensen).
– Pendimethalin ontwikkelingsproblemen veroorzaakt bij het nageslacht.
– Er zijn meerdere rapporten waaruit blijkt dat bestrijdingsmiddelen en de stof
pendimethalin teruggevonden wordt in Natura 2000.
– De gegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas tonen aan dat pendimethalin structureel én significant bijdraagt aan de chronische toxische druk in oppervlaktewater. In meerdere waterschappen draagt deze stof tot meer dan 50% bij aan het totale ecologische risico van gemeten mengsels van bestrijdingsmiddelen. Dit betekent dat het ecologisch risico van het gehele mengsel in die gevallen grotendeels op deze ene stof terug te voeren is.
Download het “VERZOEK intrekking en noodmaatregel pendimethalin“, ingediend bij het Ctgb op 04 juni 2025.
en het PERSBERICHT