Voeding

Allereerst kun je proberen de resten bestrijdingsmiddelen in voedsel te vermijden. Dit advies geldt vooral voor zwangere vrouwen, baby´s, peuters; zij zijn extra gevoelig voor schadelijk chemicaliën. De beste oplossing is biologische producten te kopen, daar zitten geen bestrijdingsmiddelen in. Supermarkten verkopen biologische producten, maar het is moeilijk veel biologische groente en fruit te vinden. Daarvoor moet je toch weer naar de markt, speciaalzaken of boerderijwinkels. Je kunt ook elke week pakketten met biologische groente en fruit bestellen of laten bezorgen. Lukt het niet biologisch te kopen of alles biologisch te kopen, maak dan de keuze de meest risicovolle producten in de supermarkt te vermijden. Koop geen gangbare aardbeien, druiven, bessen en kersen. Daar zitten doorgaans veel resten bestrijdingsmiddelen in.
Supermarkten houden soms enquêtes over het aanbod. Dat is een goede kans om te pleiten voor meer biologische producten. Ook kun je ongevraagd een oproep doen bij je lokale supermarkt om het aanbod van onbespoten producten uit te breiden. Bij voldoende vraag zullen ze zich automatisch aanpassen. 
PAN Nederland zal er naar streven op korte termijn met goede gedetailleerde adviezen te komen.  Een interessante optie is een groentetuin te starten. Dan kun je zelf jouw onbespoten groenten en fruit eten. Leuk om te doen en helemaal niet zo moeilijk

Bloemen

Het meeste gif in de landbouw wordt in de bloementeelt gebruikt, voor de kweek van bloembollen,  snijbloemen en planten en heesters, een ramp voor het milieu. Er zijn nauwelijks gezondheidsbeperkingen aan het spuiten omdat we ze niet eten.  Snijbloemen, oorspronkelijk vooral in het Westland, komen steeds meer uit andere landen zoals Kenia, waar ze onder erbarmelijke arbeids- en milieuomstandigheden worden gekweekt, en nog eens met het vliegtuig vervoerd. Deze producten (zeker de geïmporteerde) zouden het best volledig vermeden worden als je je ecologische hart laat spreken. Biologische bloemen en bollen zijn moeilijk te vinden, maar als beste aangeraden uiteraard. In het internet zijn adressen te vinden die biologisch gekweekte bloembollen aanbieden. Voor een cadeau adviseren we de bloemen te vergeten en iets anders te geven. Bloemen kun je trouwens ook gemakkelijk kweken in een tuin. Dan kun je ze met een gerust geweten in de vaas zetten of cadeau geven aan je geliefde.

Huisdieren

Voor veel eigenaren van huisdieren is het normaal een middeltje tegen vlooien en teken bij hun hond of kat te gebruiken. In de handel, zowel in winkels als in het internet, is een veelheid van spuitbussen, pipetjes, spot-on en halsbanden verkrijgbaar om het ongemak bij het dier te bestrijden. Niet altijd is het duidelijk op basis van welke stof het middel werkzaam is. Mooie namen en mooie etiketten wekken vertrouwen dat het middel wel goed zal zijn, en ja voor het doel is het middel dan ook meestal zeer effectief.
Als we ons wat meer over het middel informeren, dan is in vele gevallen middel het kwader dan het euvel. Niet alleen worden de plaagdieren op het huisdier gedood, maar daarnaast zeer waarschijnlijk ook nog ongewild insecten in de natuur. De middelen tegen teken en vlooien kunnen o.a. imidacloprid (een zeer giftige insecticide en berucht vanwege de bijensterfte), of  fipronil (een zeer giftige insecticide en berucht vanwege de kippenstallen) of permethrin (een zeer giftige insecticide) en andere kwalijke insecticiden bevatten.
Ter illustratie: de hoeveelheid gif in een vlooienhalsband van 38 cm voor een hond met 1,25 gram imidacloprid is voldoende om 16 miljard bijen te doden; een pipet van 0,5 ml met 50mg fipronil om vlooien bij de kat te bestrijden kan 6 miljoen bijen doden!
Voor de gezondheid van het dier, de mens en de natuur moeten deze insecticiden vermeden worden. Let op bij de aanschaf van anti teken en vlooienmiddelen. Vraag na of kijk in het internet wat de werkzame stoffen zijn. Er zijn alternatieven op basis van knoflook en kruiden extracten die de vlooien en teken voldoende weren en niet ongewild andere insecten doden.

In en om het huis

Als je door een tuincentrum loopt, zal het je verbazen hoeveel bestrijdingsmiddelen worden aangeboden. Voor elk diertje en plantje is er een gif. Tegen slakken, tegen mieren, tegen luizen, tegen onkruid, de schappen staan er vol mee. Al dat gif is wel erg makkelijk maar echt niet nodig. Wil je geen onkruid in je tuin, hou je niet van wieden, gebruik dan bodembedekkende planten en struiken, dan is spuiten niet nodig. Gras tussen de tegels kun je ook wegbranden of met kokend water behandelen als je je er aan ergert. Je kunt het ook gewoon laten zitten. Mieren komen af op voedsel (muizen ook), dus zorg ervoor dat je huis schoon is en dat er geen eetbare dingen bereikbaar zijn. Kijk door welke kieren of spleten de mieren in  de keuken of kamer naar binnen komen en dicht ze af met kit of plakband.  Luizen zijn even lastig (vooral de plakkerige afscheiding), maar lieveheersbeestjes, mezen en mussen eten ze.  Hang daarom een mezenkastje in je tuin en zorg er voor dat je tuin gevarieerd is met veel planten en struiken, dat bevordert natuurlijke evenwichten en voorkomt schade aan je gewassen. Op kamerplanten kunnen luizen met een oplossing van een beetje spiritus en groene zeep bestreden worden. Laat in de herfst  gevallen bladeren zoveel mogelijk in de tuin liggen. Het is goed tegen onkruid, houdt in de zomer het vocht vast en is nuttig voor vogels en insecten.

Het platteland

Er bereiken ons nogal wat klachten over het overwaaien van landbouwgif in tuinen van particulieren. Die situatie bestaat al decennia en wordt maar niet opgelost. Voor een oplossing kijken we toch vooral naar onze overheid die de burgers moet beschermen tegen de risico’s blootgesteld te worden aan schadelijke giffen. De overheid kijkt echter de andere kant op en PAN Nederland zal er de komende tijd werk van maken om de overheid op andere gedachten te brengen. Bent u van plan in het landelijk gebied te gaan wonen, informeer u dan terdege over de landbouwpraktijken ter plaatse. Intensieve teelten zoals bollenteelt kun je het beste vermijden naast de deur. Als u er al woont en als er gif overwaait, belt u dan direct de inspectie (NVWA, tel. 0900-03 88) en vraag of er een inspecteur langskomt om monsters te nemen en de bespuitingen stop te zetten.

Help mee met PAN

PAN Nederland zet zich in om het bestrijdingsmiddelengebruik aan banden te leggen en de burgers te beschermen tegen de schadelijke effecten van het gif. Doneer aan PAN, eventueel gericht op een bepaalde actie/campagne. Help PAN mee als vrijwilliger in een werkgroep, bijvoorbeeld bij het schrijven van zienswijzen aan overheden of het verzamelen van handtekeningen voor petities. Je kunt ook zelf een petitie starten.  Verspreid onze boodschap. Praat met zoveel mogelijk mensen om je heen over je zorgen om bestrijdingsmiddelen. Samen maken we het verschil!