Nummer 1: CITRUSVRUCHTEN
Kort samengevat
De categorie citrusvruchten betreft sinaasappelen, mandarijnen, grapefruits en citroenen. Omdat ze vrijwel evenveel pesticidenresten hebben, zijn ze als categorie citrusvruchten samengevoegd.
In 96% van de citrusvruchten zijn pesticidenresten (residuen) gevonden.
Gemiddeld 4,2 verschillende soorten gif, maximaal zelfs 9 soorten.
Gemiddeld gehalte 3,2 mg/kg; maximaal 11 mg/kg.
Welke pesticiden zijn gevonden
91% van het citrusfruit bevat gifresten die geclassificeerd zijn als mogelijk kankerverwekkend, mutageen of reproductie toxisch,
7% zelfs als bewezen kankerverwekkend, mutageen of reproductie toxisch.
30% bevat één of meer pesticiden met een hormoon verstorende werking.
16% bevat één of meer Pfas-pesticiden.
Meer uitleg hierover vindt u hier.
Meer informatie
Citrusvruchten worden tijdens de groei met middelen tegen onkruiden, schimmelziekten en insectenplagen bespoten. Maar ook na de oogst worden citrusvruchten meestal nog extra met de schimmelwerende middelen imazalil en thiabendazool behandeld. Soms staat dit ook op het label vermeld. Imazalil is geen onschuldig stofje: imazalil is geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.
Voordat we een sinaasappel of grapefruit eten, wordt de vrucht geschild. Daardoor blijft een groot deel van de schimmelwerende middelen achter op de schil. Een klein deel gaat wel over in het vruchtvlees en wordt dus geconsumeerd. De stoffen in onderstaande figuur zijn werkzaam tegen insecten (I), schimmels (F) en onkruiden (H).
Wat kunt u doen?
De schimmelwerende middelen die extra op de schil zijn aangebracht, komen ook in aanraking met uw handen. Dus na het schillen of na het persen van de citrusvrucht uw handen goed wassen.
En opgelet, de schil is niet geschikt voor consumptie en niet geschikt om te composteren.
Koop zo mogelijk biologisch citrusfruit.
Doe mee en vraag uw supermarkt om minder gif!
verdere informatie
Onze onderzoeksmethode
Het probleem van gifresten
FAQ
Terug naar de lijst