De onderzoeksmethode
In de pesticideneetwijzer tonen we een ranglijst van groenten en fruit die gebaseerd is op het gemiddelde aantal verschillende pesticiden dat gevonden wordt op de betreffende groente en fruit. Zo zitten bijvoorbeeld op een sinaasappel gemiddeld meer dan 4 soorten pesticideresten.
De pesticideneetwijzer maakt alleen gebruik van de resultaten van alle steekproefsgewijze testgegevens van de NVWA van verse groenten en fruit van de meest recent gepubliceerde drie jaar (2021-2023). Deze NVWA testen worden genomen in het gehele handelskanaal, zoals supermarkten, horecagroothandels, distributiecentra en groentespeciaalzaken. De testen worden gedaan op een in de wet vastgelegd ‘representatief monster’; één of meer producten uit dezelfde lading. Het geeft daarmee een beeld van de vervuiling van een product.
Voor een representatief beeld voor de consument van het aantal residuen, zijn alleen groenten en fruit meegenomen waar meer dan 10 testen aan zijn verricht. Deze grens wordt ook door de NVWA gehanteerd bij de rapportage van haar inspectieresulaten over bestrijdingsmiddelen in voedsel.
En alleen residuen van 0,01 mg/kg of meer zijn meegenomen. Dit is de gangbare detectielimiet. Mandarijnen, sinaasappels, grapefruit en citroen zijn samengevoegd als citrusvruchten, omdat ze een vergelijkbare vervuiling hadden.
Voor de pesticideneetwijzer zijn gangbare en biologische producten apart beoordeeld. De ranking in de pesticideneetwijzer is uitsluitend gebaseerd op de testen van gangbare groenten en fruit en omvat 2972 testen op 17 soorten fruit- en 30 soorten groenten. Gemiddeld betrof het 63 testen per soort.
Verantwoording
Voor de ontwikkeling van de “pesticideneetwijzer” zijn de soorten en aantallen aangetroffen residuen en gehalten in groente en fruit gebaseerd op de resultaten van het onderzoek van de NVWA naar residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Interpretaties, beoordelingen, adviezen en conclusies zijn gebaseerd op beschikbare informatie uit de EU Pesticides database, Europese Verordeningen en richtlijnen (EC no 1107/2009; EU no 2022/1252, EU no 540/2011, Richtlijn 2006/125/EG), assessment reports van de European Food Safety Authority (EFSA),The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard and guidelines to classification .
Pesticide Action Network Netherlands spant zich in de inhoud van de “pesticideneetwijzer” zo vaak mogelijk te actualiseren en/of aan te vullen. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat inhoud onvolledig is en/of onjuist.
Meer informatie
De pesticideneetwijzer maakt gebruik van een ranglijst op basis van het gemiddelde aantal soorten pesticiden resten per product.
Dit geeft in onze ogen relevante informatie over de mate van vervuiling van het product. Het is uiteraard een vereenvoudigd beeld van een zeer ingewikkelde materie over pesticiden gebruik en gezondheid.
Op de product pagina´s van de meeste vervuilde groenten en fruit zijn de gemiddelde hoeveelheid pesticideresten en een aantal eigenschappen zoals het risico voor de menselijke gezondheid van de verschillende soorten pesticiden meegenomen. Daarover is nog veel discussie en de wetenschappelijke inzichten wijzigen vaak. Tevens is geen rekening gehouden met de wettige residulimiet (MRL) of overschrijding van de gezondheidswaarde voor kortdurende blootstelling, mede omdat die per pesticide is bepaald en daarbij geen rekening is gehouden met het cocktaileffect van verschillende residuen bij elkaar.
Het is goed te realiseren dat de hoeveelheid pesticidenresten op een product dat u koopt in de supermarkt, sterk kan variëren en kan verschillen met uitkomsten uit de pesticideneetwijzer. Bijvoorbeeld vanwege seizoensinvloeden of het land van herkomst. Gerealiseerd moet ook worden dat de testen zijn gedaan op het gehele product, inclusief schil. Wat je wel en niet meeneemt in een beoordeling is een dilemma omdat het begrijpelijk moet blijven maar ook een goed beeld moet geven. Wij denken met deze ranglijst de consument van nuttige informatie te voorzien.
Ten slotte: het is belangrijk om veel groente en fruit te eten. Je kunt met onze ranglijst keuzes maken in welke groente en fruit je eet maar eet er niet minder van.
Verder lezen
Uitleg NVWA over hun testen.
Naar de ranglijst.
Het probleem van pesticiden.
Heb je een vraag? Check onze FAQ