• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Doneren
  • Nieuwsbrief

Pesticide Action Network Netherlands

  • Home
  • Kom in actie
  • Nieuws
  • Archief
  • Over PAN-NL
  • Contact

Boeketten met gif

10 februari 2022

PAN NL heeft 12 boeketten (tulpen, rozen en gemengde boeketten) op bestrijdingsmiddelen onderzocht. De conclusie is, dat rozen en gemengde boeketten met hoge aantallen en concentraties bestrijdingsmiddelen te vervuild zijn om ze met een gerust hart te kopen. Gemiddeld bevatten gemengde boeketten 25 verschillende gifstoffen, bij rozen gemiddeld 17. Daarbij is een derde van de gevonden bestrijdingsmiddelen wegens te grote risico ́s voor de gezondheid en/of milieu in de EU verboden. Toch komen ze met een U-bocht via export en import weer op ons bord. Twee derde van de gevonden stoffen zijn voor de gezondheid van de bloementelers, bloemenverkopers en/of de biodiversiteit gevaarlijk. De effecten van de gevonden cocktails op de gezondheid en biodiversiteit zijn onbekend.
PAN Nederland adviseert de consument om voor Valentijnsdag of voor andere gelegenheden biologisch gekweekte snijbloemen, bollen of sierplanten of een alternatief cadeau te kopen.
PAN Nederland eist van de overheid wettelijke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen en planten vast te leggen, onder andere een nultolerantie voor residuen van bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn.

In een brief vraagt PAN Nederland Minister Staghouwer van LNV om in het Europees Parlement en bij de EFSA te pleiten voor de vastlegging van maximale residu limieten voor werkzame stoffen (bestrijdingsmiddelen) bij commerciële snijbloemen en tuinplanten. Ook doet PAN Nederland in de brief een beroep op de minister om in het Europees Parlement te pleiten voor een directe stop van de export van in EU verboden bestrijdingsmiddelen naar niet-EU landen.
Een dergelijk verzoek is ook aan de European Commissioner for Health and Food Safety, Stella Kyriakides, en aan Executive Vice-President Frans Timmermans gedaan.

In het antwoord van de Europese Commissie (7 april 2022) is o.a. telezen: De commissie erkent het probleem van hoge pesticidegehalten in bloemen en sierplanten en de export van in de EU verboden pesticiden naar niet-EU landen. Het onderwerp stond opnieuw op de agenda van de vergadering van de commissie op 30-31 maart 2022, en heeft specifiek de aandacht van de lidstaten gevestigd op de brief van PAN Nederland. Tot dusver heeft geen enkele lidstaat de Commissie gevraagd wetgeving te ontwikkelen om de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen te reguleren.

Download het rapport ´Verboden en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in snijbloemen´

en zie hier het Persbericht

Partners:

Categorie: Tuinplanten en bloemen, nieuws, Publicaties PAN

Primaire Sidebar

PAN NL @pannederland ·

Het puntje van de sluier waarom bv de grutto het zo slecht doet, wordt meer en meer opgelicht. Veel pesticiden in mest: geen insecten in weilanden

Minder mestkevers op verontreinigde koeienpoep: ‘Dit is een wake-upcall’ https://www.trouw.nl/ts-b32f92a5 via @trouw

Voedsel Anders NL @voedselanders ·

Duidelijke presentatie van deze Franse akkerbouwer (90 hectare). Samen met vele boeren in zijn streek konden ze binnen 2 jaar 50% minder pesticiden gebruiken. Hij zit nu op -80% met goed rendement. Red Bijen en Boeren hoorzitting in EU Parlement. https://twitter.com/OrganicsEurope/status/1617892444351377408

Sjoerd vd Wouw @sjoerdwouw ·

700 wetenschappers keren zich tegen pesticidenlobby (die wordt nagepraat door bepaalde politici):

Niet pesticidenreductie zorgt voor voedselonzekerheid maar juist het enorme pesticidegebruik doet dat.

Minder gif svp! https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/the-science-is-clear-we-need-an-ambitious-undelayed-pesticides-regulation/

PAN NL @pannederland ·

Bienen und Bauern retten"-Hearing im EU-Parlament https://youtu.be/lzOOIyy84m0 via @YouTube

Load More...

Footer

PAN-NL
Pesticide Action Network Netherlands
p/a Anreperstraat 91
9404 LC Assen

pan.netherlands@gmail.com

NL02TRIO0788940287 t.n.v. Stichting Pesticide Action Network Netherlands

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
Copyright © 2023 | webdesign AukemaOntwerp