Bestrijdingsmiddelen gevonden diep in Nederlandse natuurgebieden

Bestrijdingsmiddelen uit de landbouw verspreiden zich veel verder dan gedacht. De wind voert deze schadelijke stoffen tot kilometers ver naar tuinen en natuurgebieden. Onderzoek van Meten=Weten in natuurgebieden van Natuurmonumenten en Het Drents Landschap heeft bestrijdingsmiddelen gevonden in planten en mest.

Afgelopen jaar zijn in deze natuurgebieden door de bureaus Mantingh Environment and Pesticides en Buijs Agro-Services  monsters genomen. Deze ervaren onderzoekers Margriet Mantingh en Jelmer Buijs hebben deze monsters in een gecertificeerd laboratorium onderzocht.
In acht Drentse natuurgebieden zitten bestrijdingsmiddelen in planten en in mest van schapen en runderen. Natuurmonumenten en Het Drents Landschap reageren geschrokken. Ze pleiten voor een nationaal onderzoek. Ruud Kreetz van Natuurmonumenten heeft zijn reactie al gegeven op NPO radio1.

Meten = Weten heeft naar aanleiding van de resultaten een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd met de oproep voor een integrale aanpak van de Natura-2000 problematiek door sierteelten.

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van het onderzoek schriftelijke vragen gesteld in de Tweede Kamer.

Ook de media pakken het nieuws snel op. Lees hier het artikel in Trouw, het nieuwsitem van de NOS en de pagina van Zembla. In de avond van 3 juni 2020 is het onderzoek van Meten = Weten genoemd op het nieuws bij RTL4.