Resultaat Profielwerkstuk Glyfosaat van VWO studenten: een uitgebreid overzicht van o.a. het ontstaan, de werking, het gebruik, risico´s, de wetgeving, alternatieven van glyfosaat.
Drie VWO studenten van school OSG Sevenwolden in Heerenveen, hebben zich voor hun profielwerkstuk in alle aspecten van het wereldwijd meest gebruikte onkruidverdelger glyfosaat verdiept. Het resultaat is een uitgebreid overzicht over o.a. het ontstaan, de werking, het gebruik, risico´s, de wetgeving, alternatieven van glyfosaat.
Hoe werken deze gewasbeschermingsmiddelen tegen ongedierte en onkruid? Als zo’n bestrijdingsmiddel een tegenwerkend effect heeft op organismen zoals planten en dieren, welk effect heeft dit bestrijdingsmiddel dan op het meest bekende organisme, de mens? Een voorbeeld van een gewasbeschermingsmiddel, waarvan bekend is dat het slecht is voor mens en milieu, is Roundup. Roundup is een pesticide, waarvan de werkzame stof glyfosaat is. Eén van de belangrijkste vragen op dit moment is dan ook: ‘Hoe kan je de schade van glyfosaat voor de menselijke gezondheid beperken?’
Om de vele vragen te beantwoorden, hebben de studenten informatie uit de literatuur verzameld en personen van verschillende instituties geinterviewd, zoals onder andere Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL), het KWF (Koning Wilhemina Fonds) voor de Nederlandse Kankerbestrijding, de Parkinson Vereniging, het Ctgb.
Download het Profielwerkstuk Glyfosaat