• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Doneren
  • Nieuwsbrief

Pesticide Action Network Netherlands

  • Home
  • Kom in actie
  • Nieuws
  • Archief
  • Over PAN-NL
  • Contact

Gif in Bloembollen

4 oktober 2021

PAN Nederland vroeg zich af of de gangbare bloembollen die aangeboden worden wel bij- en insectenvriendelijk zijn en heeft daarom 21 monsters van verschillende soorten tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes bij een gecertificeerd laboratorium laten onderzoeken op bestrijdingsmiddelen. De bollen zijn online gekocht bij bol.com en op verschillende locaties bij Intratuin, Groenrijk en WelKOOP.
In de 21 monsters zijn 21 verschillende bestrijdingsmiddelen, vooral fungiciden en insecticiden, aangetroffen. Gemiddeld bevatten de onderzochte bloembollen 6,7 verschillende middelen en 0,92 bestrijdingsmiddelen (inclusief metabolieten) mg/kg monster.
Van de 21 van de onderzochte bloembollen bevatte slechts één monster geen residuen, bij 19 monsters zijn cocktails van 2 tot 14 verschillende bestrijdingsmiddelen per monster gevonden. Blauwe druifjes (Muscari-snow) van WelKOOP stonden met het aantal verschillende middelen (14) en het hoogste gehalte (3,4 mg/kg monster) aan de top.
Tussen de 21 gevonden middelen zaten er drie middelen die niet zijn toegelaten in de EU en dus ook niet in Nederland, voor het gebruik als bestrijdingsmiddel.
Van de 21 onderzochte bloembollen waren er slechtst 5 monsters die geen verboden middelen bevatten. De bron van één van de verboden middelen, het fungicide carbendazim, is mogelijk een omzettingsproduct van een tot oktober 2021 toegelaten fungicide thiophanat-methyl.
In 17 van de 21 (81%) onderzochte bloembollen zijn bestrijdingsmiddelen (o.a. spirotetramat, imidacloprid, carbendazim) gevonden, die tijdens de teelt en als voorjaarsbloeier met een grote waarschijnlijkheid aan de teruggang van insecten bijdragen. Daarmee zijn gangbare bloembollen een risico voor het behoud van de nog aanwezige insecten en de biodiversiteit.
Aan de consument hebben wij het dringend advies om biologisch geteelde bloembollen en planten in de tuin te planten, in plaats van gangbaar geteelde.
Bollentelers kunnen aan een herstel van de biodiversiteit bijdragen, door zo snel mogelijk schadelijke synthetische bestrijdingsmiddelen te vermijden en de consument residu vrije bollen en planten aan te bieden.
Om de omslag van gangbaar naar biologische teelt of een teelt zonder de toepassing van synthetische bestrijdingsmiddelen te realiseren, doen wij een oproep aan de overheid en de tuinbranche om telers voor deze omslag financieel en praktisch te ondersteunen.

Lees het complete bloembollen rapport (update 15 november)

Partners:

Categorie: nieuws, Publicaties PAN

Primaire Sidebar

PAN NL@PanNederland·

Een nieuwe campagne van @EuropePAN en lidorganisaties roepen op tot een onmiddellijk verbod van de 12 meest giftige #pesticiden en een totale uitfasering van alle 55 zeer schadelijke pesticiden- Kandidaten voor Vervanging- tegen 2030
https://www.pan-netherlands.org
@CTGB_NL @minlnv

PAN NL@PanNederland·

Steeds meer verboden pesticiden in ons eten, in plaats van minder https://www.duurzaamnieuws.nl/?p=46947

PAN NL@PanNederland·

Studie @EuropePAN bramen, aardbeien en kersen het meest vervuild met de meest schadelijke pesticiden, de Kandidaten voor Vervanging. Nederlandse appels aan de treurige top: 61% vervuild met 1 tot 4 verschillende KvV. https://www.pan-netherlands.org/campagne-giftige-pesticiden/

PAN NL@PanNederland·

Studie @EuropePAN In 9 jaren is er een toename van 53% van de meest schadelijke #pesticiden in groente en fruit. Nationale overheden negeren de verplichting deze meest giftige pesticiden, Kandidaten voor Vervanging, uit te faseren. #BanToxic12
https://www.pan-netherlands.org/campagne-giftige-pesticiden/

Load More...

Footer

PAN-NL
Pesticide Action Network Netherlands
p/a Anreperstraat 91
9404 LC Assen

pan.netherlands@gmail.com

NL02TRIO0788940287 t.n.v. Stichting Pesticide Action Network Netherlands

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
Copyright © 2022 | webdesign AukemaOntwerp