NUMMER 3: KERSEN
Kort samengevat
In 75% van de kersen zijn pesticidenresten (residuen) gevonden.
In 70% van dekersen zijn cocktails gevonden van 2 of meer residuen.
Gemiddeld 3,5 verschillende soorten gif. Maximaal zelfs 9 soorten.
Gemiddeld gehalte 0,3 mg/kg; maximaal 0,6 mg/kg. Voor (verpakte) baby- en peutervoeding geldt een norm van 0,01 mg/kg.
Welke pesticiden zijn gevonden
55% van de kersen bevat gifresten die ervan verdacht worden kankerverwekkend, mutageen en/of reproductie toxisch te zijn,
5% zelfs als bewezen kankerverwekkend, mutageen en/of reproductie toxisch.
35% bevat één of meer pesticiden met een hormoon verstorende werking.
60% bevat neonicotinoïden en 65% ‘kandidaten voor vervanging’.
Meer uitleg hierover vindt u hier.
Meer informatie
Wat opvalt is de hoge besmettingsgraad van 60% met de neonicotinoïde acetamiprid, een voor insecten zeer schadelijk gif. Recent bleken ook vogels er erg onder te lijden. Kersen zijn daarmee het fruit waar verreweg het meeste van deze omstreden bestrijdingsmiddelen op aanwezig zijn. Neonicotinoïden zijn deels in Europa verboden maar er zijn (te)veel uitzonderingen. Acetamiprid is nog wel toegelaten.
Buiten Europa zijn de in de EU verboden neonicotinoïden veelal toegelaten. Maar ook de pesticiden waarvan de politiek al besloten heeft dat deze zo snel mogelijk vervangen moeten worden, de ‘kandidaten voor vervanging’, worden zorgelijk veel aangetroffen op kersen (fludioxonil, tebuconazole, lambda-cyhalothrin). Het residugehalte is relatief laag vergeleken met andere groente en fruit, al zegt dat niet altijd wat over de giftigheid.
Wat kunt u doen?
Als het u als consument gaat om de bescherming van de natuur, bijvoorbeeld insecten of vogels, dan heeft het weinig zin om de kersen goed te wassen. De schade is immers al aangericht. Een extra reden om juist ook deze fruitsoort biologisch te kopen.
Doe mee en vraag uw supermarkt om minder gif!
verdere informatie
Onze onderzoeksmethode
Het probleem van gifresten
FAQ
Terug naar de lijst